dijous, 1 de març del 2012

Corísia, Árbol botella, Árbol de la lana, Palo borracho, Samuhú


NOM CIENTÍFIC: Chorisia speciosa St. Hil.

SINÒNIMS: Ceiba speciosa (A. St.-Hil.) Ravenna, Chorisia rosea Seem.

 DESCRIPCIÓ: La corísia és un arbre de les zones tropicals i subtropicals d’Amèrica del Sud que s’ha implantat amb gran èxit als parcs i jardins per l’originalitat de la seua presència i la bellesa de les flors. El tronc és bombat en la part inferior, prenent així la forma d’una ampolla, el que li ha valgut el nom d’árbol botella, perquè allí emmagatzema aigua per als períodes de sequera. En altres llocs s’anomena l’arbre de la llana perquè les llames aprofiten les grosses espines del tronc per rascar-se i s’hi deixen, enganxada al tronc, part de la llana que les cobreix. 

Les fulles són palmades, dividides en 5-7 lòbuls units a un llarg pecíol. És caducifoli però el tronc verd conté clorofil·la, el que permet créixer també el l’època desfavorable. Les flors són grans, amb cinc pètals de més de 10 cm de color rosat i blanc groguenc en la meitat interior, que sobrin des d’agost a l’octubre. El fruit té la forma i la grandària d’un cogombre però no és comestible per als humans. És una càpsula que s’obri i a l’interior està ple de llavors negres envoltades per una fibra semblant al cotó que s’ha emprat per reomplir coixins. 

 ATENCIONS:  No és molt exigent, és indiferent edàfic, doncs suporta sòls amb calç o silícics però no terrenys salins. Suporta bé la sequera dels climes càlids i les gelades dèbils. Es multiplica per llavor, que germinen amb facilitat, i se sembren sense cap tractament especial. Si no li falta aigua i té bon sol creix molt ràpid. 

CONSELLS: És un arbre d’envergadura, pel que cal tindre-ho en compte a l’hora d’ubicar-lo al jardí. 
  
SABIES QUE… conta una llegenda que una bella jove indígena, que adornava els seus cabells amb flors roges i blanques, es va enamorar d’un valent guerrer al que va jurar amor etern quan se’n anà a la guerra. Quan va saber que mai més tornaria, la pena va fer que penetrara en la selva i, seguda a terra, va deixar-se morir. Quan els caçadors la van trobar van veure, espantats, que els braços s’havien convertit en branques i el cos en tronc. Al sendemà quan tornaren van veure, meravellats, un bell arbre, la corísia, adornat amb flors roges i blanques. 


El gènere Chorisia està dedicat al naturista J.Louis Choris (1795-1828) que va donar la volta al món acompanyant al rus Otto von Kotzebue. El nom del gènere actual, Ceiba, ve del nom popular entre els indígenes americans de “Ceyba”. El nom de l’espècie, speciosa, procedeix del llatí “speciosus, -a, -um” que significa bell, pel preciós aspecte de l’arbre quan està florit.

Famíla Bombacaceae


Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...