dijous, 15 de març del 2012

Ficus australià. Ficus de fulla gran


Ficus monumental del Jardí de Vivers de València
Castellà: Higuera australiana. Banyán australiano. Higuera de Bahia Moreton. Portuguès: Figueira-da-Austrália . Figueira estranguladora. Francès: figuier de la baie de Moreton. Anglès: Moreton Bay Fig. Alemany: Großblättrige Feige.  

NOM CIENTÍFIC: Ficus macrophilla Desf. Ex Pers.

SINÒNIMS: Ficus macrocarpa Hügel ex Kunth & Bouché

DESCRIPCIÓ: Arbre perennifoli de grans dimensions, procedent d’Austràlia, amb troc gros i copa ampla. Té la particularitat de deixar caure arrels aèries des de les branques per a que arriben a terra i formen altres troncs que ajuden a suportar el pes de la gran copa superior. Les fulles són ovades o el·líptiques, amb el marge enter, coriàcies, verd brillant per l’anvers i de color ferruginós pel revés. Com és característic a les espècies del gènere Ficus les flors estan tancades en els siconis (les figues), que en aquest cas són pedunculats i surten de les axil·les de les fulles.
ATENCIONS: És sensible a les baixes temperatures, especialment quan és jove. I consumeix molta aigua. 
CONSELLS: Es fa un arbre de grandària considerable i amb arrels potents, pel que cal no plantar-lo prop d’edificacions ni tuberies, i fer-ho en llocs on puga desenvolupar-se sense limitacions.

SABIES QUE… el genèric Ficus és el nom que els grecs donaven a la figuera (Ficus carica). L’epítet específic macrophilla deriva del grec antic “makro” que significa gran, i “phyllon” que significa fulla, és a dir, significa de fulles grans.
Aquesta espècie fou descrita per René Louiche Desfontaines (1750-1833) botànic francès que fou una autoritat en la descripció i classificació dels vegetals. L’abreviatura Desf. s’empra per indicar les plantes descrites per ell.

 Es multiplica per esqueix o capficat aeri. Al seu medi natural aquesta figuera germina les seues llavors en un altre arbre hoste que li serveix de suport, però al que no parasita, fins que les seues arrels fan contacte amb terra. Aleshores sí que arriba a estrangular a seu hoste per convertir-se en un arbre independent.
Les figueres mantenen una interacció biològica amb un tipus determinat de vespa. Cada espècie de figuera és pol·linitzada per un tipus de vespa que només pot reproduir-se en les flors de la seua figuera. Aquesta figuera és pol·linitzada per la vespa Pleistodontes froggatti.

Família Moraceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...