diumenge, 4 de març del 2012

Magnòlia. Magnolier. Magnoliera

Flor de magnòlia
Castellà: Laurel tulipán común. Magnolio. Magnolia. Francès: Magnolia à grandes fleurs.  Italià: Magnolia sempreverde . Anglès: Bull bay, Southern magnolia. Alemany: Großblütige Magnolie. Holandès: Zuiderse Magnolia. Beverboom. Grec: Μαγνόλια η οξύφυλλος. Μαγνόλια η μεγανθής.

Magnòlia del Jardí de Vivers de València
NOM CIENTÍFIC: Magnolia grandiflora L.

SINÒNIMS: Magnolia foetida (L.) Sarg., Magnolia virginiana var. foetida L.

DESCRIPCIÓ: És un arbre, provinent del sud-est dels Estats Units de Nord Amèrica, que pot passar dels 30 metres d’alçada, sempre verd, amb un a copa arrodonida o piramidal i densa, per la qual cosa és molt apreciat a la jardineria. Les fulles són grans, entre 15 i 25 cm, el·líptiques, amb la consistència del cuir, d’un verd brillant per l’anvers i verd ataronjat i mate pel revés.  Entre maig i juny obrin les flors, que  són molt vistoses i oloroses, mesuren un pam de diàmetre, amb pètals carnosos de color blanc. Els fruits tenen aspecte de pinya, de color bru, que quan s’obri deixen veure les llavors de color vermell intens.

Fruit on podem veure les llavors
Pot reproduir-se per llavors plantant-les a la mateixa tardor sense deixar-les assecar , o mantenint-les entre 0 i 4o durant 3-4 mesos. Per esqueix utilitzant hormones d’arrelament. Els arbres de llavor tarden 15 anys abans de florir, mentre que els d’esqueix ho fan als 3-4 anys.

ATENCIONS: Prefereix la llum del sol i mitja ombra i terrenys neutres o lleugerament àcids amb abundant matèria orgànica en descomposició. És sensible a les gelades, al vent fred i a l’excés d’aigua acumulada pel que cal que el terreny estiga ben drenat.

CONSELLS: És un arbre elegant i les seues vistoses flors desprenen un aroma agradable a llimó pel que adorna jardins públics i privats des de fa centenars d’anys, generalment, plantats de manera aïllada. Poda només de formació i molt lleugera.

SABIES QUE… El nom del gènere Magnolia  el va posar Linné en honor del botànic Pierre Magnol (1638-1715) que, segons alguns especialistes, va ser el primer en introduir el sistema modern de classificació per famílies en botànica. L’epítet de l’espècie, grandiflora, fa referència a la grandària de les flors.
Conta la llegenda que els indígenes que poblaven les amples zones americanes, d’on és natural la magnòlia, eren induïts al son per l’intens aroma de les seus flors. No obstant això hom diu que unes quantes fulles de magnòlia a baix del matalàs despertarà la passió de la persona més indolent.

Família Magnoliaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...