dijous, 8 de març del 2012

Margalidera de botó blau. Dimorfoteca.

Castellà: Margarita del Cabo. Matacabras, Estrella polar, Caléndula del Cabo. Francès: Ostéosperme. Anglès: Vanstaden's River Daisy. Cape Daisy. Blue and white Daisybush.

NOM CIENTÍFIC: Dimorphotheca ecklonis (DC.) Norl.

SINÒNIMS: Osteospermum ecklonis (DC.) Norl.

DESCRIPCIÓ: És un arbust perenne procedent de Sud-àfrica, de tiges erectes de fins un metre d’alçada. Les fulles són d’un verd viu, llargues, tímidament dentades. Les flors, que són capítols del tipus de la margarida amb un botó central blau obscur i els pètals (lígules) de colors variats (blanc, rosat, violeta, etc.), poden adornar el jardí durant la primavera i l’estiu, i si no fa massa fred, també a la tardor i part de l’hivern, fent un tapís florit durant el dia, ja que a la nit, o en dies nuvolats, les flors resten tancades.

ATENCIONS: Li agrada la temperatura càlida i el ple sol però aguanta be gelades suaus de fins -5o C. No és molt exigent amb l’aigua, doncs resisteix millor la sequera que l’embassament d’aigua, pel que cal que el terreny estiga ben drenat.

CONSELLS: És convenient retallar la planta a principis de la tardor per mantindre-la  compacta, i durant tot el període de floració llevar les flors marcides per estimular i prolongar la floració.

SABIES QUE…El nom del gènere Dimorphoteca és una composició de tres vocables grecs: “di”, que significa dos, “morphos” que significa forma, i “theca” que significa guarda o custòdia. El om de l’espècie, ecklonis, és en honor al botànic i farmacèutic danès Christian Friedrich Ecklon (1795-1868) que va explorar i catalogar nombroses plantes de Sud-àfrica.
La reproducció és per llavor o per esqueix, de tiges tendres sense floració, a principis de primavera. També pot criar-se en test.

Famíla Compositae (Asteraceae)

2 comentaris:

  1. Hola Manel, nosaltres en tenim una d'aquestes a casa. De fet és la única planta que he aconseguit mantindre viva durant més de 5 anys.... La que ara tinc a casa és un esqueix de la primera que s'ha quedat a casa ma mare, però des de fa uns mesos que no trau flor mentre la de ma mare si ho fa. La planta està molt bonica, amb fulles verdes i carnoses però no hi ha manera de que torne a fer flors. Finalment, després d'estar regant-la amb un abono líquid per enfortir-la i veure que tampoc treia cap flor vaig agafar unes floretes de la de casa ma mare i les vaig deixar a la maceta.... Puc fer alguna cosa més per a què em torne a traure flor?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Susana, m'alegra veure't per ací. En referència a la consulta que em fas puc dir-te que per a que tinga una bona floració només cal mantindre-la al sol i tallar les flors quan es marceixen per estimular la sortida de noves flors. Però recorda que és una planta de temporada i amb el fred descansa, pel que no cal abonar mentre no ens acostem a la primavera.
      Espere que t'haja servit. Salut

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...