dijous, 22 de març del 2012

Prunera de fulla roja. Prunera de jardí. Mirabolaner


Floració espectacular, en el Jardí de Vivers de València
Castellà : Ciruelo de Pissard. Ciruelo mirobolano. Ciruelo-cerezo. Mirobolano. Pisardi. Ciruelo de Japón. Occità: Mirabelièr. Italià: Ciliegio di Spagna. Ciliegio-susino. Francès: Myrobolan, Prunier-cerise. Anglès: Cherry plum. Alemany: Kirschenpflaume. Holandès: Kerspruim. Myrobolaan.

NOM CIENTÍFIC: Prunus cerasifera Ehrh.

SINÒNIMS: Prunus pisardii Carrière.; Prunus cerasifera var. pissardii (Carrière) Koehne
La varietat “pisardii” també rep el nom de varietat “atropurpurea”. Hi ha altra varietat amb les fulles més obscures: Prunus cerasifera  var. nigra

DESCRIPCIÓ: Petit arbre caducifoli de fins 6-7 metres d’alçada, procedent de l’oest d’Àsia. Fulles alternes, ovades, amb el marge serrat i l’àpex agut, de color del vi. Flors abundants d’uns 2 cm de diàmetre, amb la corol·la blanca o rosada, que apareixen abans que les fulles. El fruit és una drupa vermellosa amb forma globosa, semblants a les cireresque s’anomena mirabolà. Floreix de març a maig.

ATENCIONS: Suporta bé els terrenys calcaris però ha de tindre una bona capa superficial rica en nutrients. Li agrada la humitat però suporta sequedat moderada, i la semi ombra en climes calorosos. Resisteix les gelades. S’hi multiplica per llavor o per esqueix.

CONSELLS: Requereix esporga de formació i de manteniment com arbre, si bé també s’empra com arbust de bardissa alta perquè admet podes fortes i pot ramificar-se des de la base.
És un arbre molt apreciat en jardineria, doncs ofereix una espectacular floració blanca o rosada que contrasta amb la tonalitat del fullatge. La grandària reduïda d’aquest arbret el fa ideal per a jardins petits.

SABIES QUE… El nom del gènere, Prunus, ve del llatí “prunus” que era el nom que li donaven a les prunes. L’epítet cerasifera deriva de “cerasus” el cirerer, i de “fer” que significa tindre, és a dir, que cerasifera significa que té cireres, en al·lusió a les petites prunes que semblen cireres.
Els fruits són dolços i comestibles. Els més àcids fan una excel·lent melmelada.
Sol emprar-s’hi com patró per empeltar altres varietats de pruneres

Família Rosaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...