dimarts, 18 de novembre del 2014

Palmera blava. Palma blanca



Brahea armata florida del Jardí de Vivers de València

Castellà:  Palmera azul. Palma azul mejicana. Estrella azul. Italià: Palma blu del Messico. Francès: Palmier bleu. Palmier métallique. Palmier de zinc. Anglès: Blue hesper palm. Big blue hesper palm.

Flors
NOM CIENTÍFIC:  Brahea armata S.Watson

SINÒNIMS:  Erythea armata S.Watson

DESCRIPCIÓ:  Palmera endèmica de la Baixa Califòrnia i Mèxic, de fins 15 metres d’alçada. Estípit solitari de base lleugerament gruixuda, amb les cicatrius que deixen les fulles seques caigudes. Les fulles són marcescents, és a dir, que les mortes queden molt de temps  penjant protegint l’estípit; tenen el pecíol cobert d’un toment bru i armat d’espines corbes, algunes bífides, i acaba amb una lígula o hàstula; són fulles palmades o lleugerament costapalmades, de làmina quasi circular, dividida fins la meitat en segments rígids amb l’àpex bífid, de color verd grisós, platejat o blavós, segons com incidisca la llum. Les flors apareixen en diversos espàdix paniculats  llargs, que es corben i pengen per sota de la capçada de fulles, coberts de petites flors blanquinoses hermafrodites. El fruit és una baia redona de color marró brillant amb una sola llavor.


 ATENCIONS:  És molt rústica. Prefereix sòl calcari, ubicació a ple sol o ombra parcial, tolera temperatures altes i per sota de -10 graus C. Suporta molt bé la sequera, tot i que cal algun reg ocasional amb profunditat, però sense entollar, doncs cal un sòl ben drenat.  

CONSELLS:  Com més lluirà és plantat com exemplar aïllat o en grups de 2-3, amb suficient espai lliure al voltant per poder gaudir de llur bellesa. És ideal per un xerojardí  junt a suculentes i resistents com la Yucca, Dasyliron i Nolina. Floreix sent molt jove, el que augmenta el seu atractiu ornamental.

Multiplicació: És propaga fàcilment per llavor, sembrant a partir de les vuit setmanes després de la maduració fins els tres anys, tot i que entre les 8-16 setmanes s’obté una viabilitat major. Germina en 3-4 mesos.  

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Brahea és en honor de l'astrònom danès Tycho Brahe (1546–1601). Les mesures dels estudis de Brahe sobre el moviment de Mart (i en particular del seu moviment retrògrad) van ser essencials perquè Kepler pogués formular les tres lleis de Kepler que regeixen el moviment dels planetes i que van servir posteriorment de base a la llei de la gravitació universal de Newton.

Palmera blava del Jardí del Túria de València
L’epítet específic  armata deriva del llatí “armatus, -a, -um”  que significa armat, dotat d’espines o aculis, per les espines que voregen el pecíol.  
Té un color distint segons com reba la llum, d’ací els diferents noms comuns i la creença popular de que és la palmera amb les fulles més blaves del món.  
Creix al desert de Sonora formant oasis, s’endinsa per les zones de “chaparral” costaner fins a les pinedes californianes.
Els indis “cocopah” que viuen a la Baixa Califòrnia, Sonora i Mèxic, menjaven les llavors rostides.
Brahea armata va ser descrita per Sereno Watson i publicada a Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences 11: 146–147. 1876.

Família Arecaceae (Palmae)

1 comentari:

  1. Guapa aquesta palmera, encara que necessita molt d'espai per fer-se gran.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...