dijous, 4 de desembre del 2014

Sapinde de la xina, Saboner de xina




Castellà: Arbol de los farolitos. Jabonero de china. Portuguès: Coreutéria. Quereutéria. Italià: Koelreuteria. Francès: Savonnier. Anglès: Pride-of-India. Golden rain tree.  Alemany: rispiger Blasenbaum. Neerlandès: Chinese vernisboom. Koelruit. Blazenboom. Grec: Κοιλρεωτέρια η θυσανώδης. 

NOM CIENTÍFIC: Koelreuteria paniculata Laxm.

SINÒNIMS:  Sapindus chinensis Murray

DESCRIPCIÓ: Petit arbre caducifoli de fins 10 metres d’alçada, procedent de la Xina, de capçada redona sostinguda per un tronc d’escorça grisosa fosca i fissurada longitudinalment.
Les fulles són alternes, de 35-50 cm, imparipinnades amb 6-9 parells de folíols ovats o el·líptics de peciòluls amb pèls, marge irregularment lobulat i àpex acuminat, de color verd obscur.

 Les flors apareixen en inflorescències en panícules terminals grans, de fins 40 cm, puberulentes, amb flors funcionalment unisexuals pedicel·lades, de fins 10 mm de diàmetre; calze de cinc sèpals ovals amb pèls glandulosos al marge; corol·la amb quatre pètals oblongs, pubescents, grocs amb una taca roja a la base; androceu amb vuit estams exserts de filament pilós el doble de llargs en les flors masculines que en les femenines; gineceu amb ovari súper, estil d’uns quatre mil·límetres i estigma trífid. Floreix a finals de primavera o principis d’estiu. 
El fruit és una càpsula papiràcia de tres angles,  inflada, cònica amb l’àpex agut, verda primer i marró a la maturitat, d’uns 5 cm, amb 2-3 llavors globoses negres que pot estar a l’arbres fins l’any següent.


 

ATENCIONS: És una espècie de creixement lent poc exigent. Resisteix la sequera però tem l’excés d’aigua. Vegeta bé en tot tipus de sòl. Vol gaudir de ple sol i no tolera el vent fort  però és prou tolerant a les baixes temperatures. De jove el tronc tendeix a fer-se retorçut, pel que cal formar-lo en viver, però una vegada endreçat hi haurà prou en fer podes lleugeres de manteniment a l’hivern.

CONSELLS:  Per llur capçada reduïda, de 4-6 m de diàmetre, és un bon arbre per a plantar en alineacions en carrers i jardins petits. El seu valor ornamental resideix en la capçada redona, la gran floració, el canvi de color de les fulles a la tardor i els fruits que resten a l’arbre fins la primavera vinent. També s’empra la cultivar ‘Fastigiata’ de port columnar. 

Multiplicació per llavors que s’hauran de reblanir abans de sembrar, o per esqueix. Les llavors conserven el seu poder germinatiu durant alguns anys.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Koelreuteria està dedicat al botànic alemany Joseph Gottlieb Kölreuter (1733-1806), membre de l’Acadèmia Russa de Ciències, que va estudiar la hibridació i va entendre com funcionava l’anemofília, en un moment en el qual encara els botànics es negaven a reconèixer sexualitat als vegetals. És considerat un dels pares de la biologia floral.
L’epítet específic paniculata deriva del llatí "panícula, -ae" panícula, una forma de inflorescència, i el sufix “atus, -a, -um” que indica possessió, és a dir, paniculada, per tindre la inflorescència en panícula.
S’ha emprat per fer sabó natural aprofitant la saponina que hi ha a l’escorça i al fruit, d’ací alguns dels noms populars que fan al·lusió al sabó. 

 Koelreuteria paniculata va ser descrita per Erich Laxmann i publicada en Novi Commentarii Academiae Scientiarum Imperalis Petropolitanae 16: 563–564, f. 1. 1772

Família Sapindaceae


Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A

1 comentari:

  1. Preciós aquest arbre, el veig suvint en un parc que está a prop de la feina i m'agrada molt el seu fruit de tres parts, els "farolillos".
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...