dimarts, 13 d’octubre del 2015

Altea. Hibisc de Síria. Malva reial


Flors de corol·la doble

Castellà: Altea, Rosa de Síria. Italià: Altea commune. Dialtea. Ibisco della Siria. Francès: Hibiscus. Ketmie. Anglès: Rose of Sharon. Shrubby Althaea. Syrian Ketmia. Alemany: Garten Eibisch. Roseneibisch. Syrischer Eibisch. Neerlandés: Syrischer Eibisch. Grec: Ιβίσκος ο συριακός

Creix en forma de con invertit
NOM CIENTÍFIC: Hibiscus syriacus L.


SINÒNIMS: Althaea frutex Mill.

DESCRIPCIÓ: Arbust caducifoli en forma de con invertit o petit arbre de tronc alt i copa xicoteta, de fins a 3 m d'altura. Fulles simples de distribució alterna i forma oval-lanceolada, amb tres lòbuls, de dents irregulars en el marge i pèls al revers. Flors grans amb colors que van des del blanc al violeta, amb taques púrpures o roges a la base dels pètals. Es característica la gran columna estaminal que no sol sobreeixir dels pètals.  Hi ha varietats amb flors simples o dobles i amb colors variats com ara blau, blanc, roig, malva o rosa. Floreix a l’estiu i tardor. Fruit en càpsula coberta de pèls grocs.

ATENCIONS: Requereix ple sol encara que és resistent al fred i suporta gelades de fins -15oC una vegada ben establerta; prefereix els sòls neutres però suporta els calcaris i la sal de les zones costaneres però ben drenats. No és massa exigent d’humitat i és suficient en un reg mitjà. Floreix sobre branques del mateix any, per la qual cosa convé podar cada temporada, quan passen els freds, per a mantindre la forma sense por a minvar floració. Les flors duren poc, al voltant d’un dia, però la floració és abundant, especialment si s’adoba amb compost en primavera i estiu.

CONSELLS: S’empra com exemplar aïllat, en grups, formant tanques lliures, o en forma de petit arbre en alineacions en carrers estrets. Per el tipus de flor pot confondre's amb l'hibisc de la Xina (Hibiscus rosa-sinensis) però la forma de les fulles i la característica columna estaminal, més curta i a penes exserta de l’altea els diferencien amb claredat.

Multiplicació per mitjà d'estaques. Amb llavors també és possible però resulta més complicat. Les llavors necessiten estar a remulla unes 48 hores abans de sembrar per reblanir la capa protectora.
 
Plagues i malalties: Pot patir malalties com ara botritis, rovell i podridura en les arrels per humitat excessiva. Quant a plagues pot tindre pugons, cotxinilles, aranya roja, mosca blanca i abella serradora de fulles.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Hibiscus deriva del grec “ibískos” que era el nom que els antics grecs donaven a la malva i a l'altea. El nom específic syriacus és un epítet geogràfic que fa al·lusió al seu origen a Síria.

Flor simple de color blanc

Les diferents parts de la planta contenen diverses substàncies d'efectes beneficiosos que són empleats amb fins terapèutics en la medicina popular, generalment per mitjà d'infusions, cremes, etc.


Hibiscus syriacus és la flor nacional de Corea del Sud, on rep el nom de mugunghwa (Hangul: 무궁화; Hanja:無窮花). El significat simbòlic de la flor es deriva de la paraula mugung coreana, que significa "eternitat" o "abundància inesgotable".

Hibiscus syriacus va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 2: 695. 1753.

Família Malvaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...