dimarts, 3 de novembre del 2015

Livistona



Al Jardí del Túria (València)

Castellà: Plama de abanico china. Latania. Portuguès: Palmeira de Leque. Falsa Latânia. Italià: Ventaglio cinese. Palma fontana. Francès: Palmier Fontaine. Anglès: Chinese fan palm. Fountain palm. Neerlandès: Chinese schermpalm

NOM CIENTÍFIC:  Livistona chinensis (Jacq.) R.Br. ex Mart.

SINÒNIMS: Latania chinensis Jacq.

DESCRIPCIÓ: Palmera de 8-10 metres d’alçada, procedent de Xina meridional, Japó i Taiwan, amb l’estípit de20-30 cm d’amplada i més ample a la base. Presenta cicatrius anulars horitzontals. És de creixement lent. Fulles palmades, de fins metre i mig,  amb els àpex dels folíols pènduls, doblegats cap avall, sostingudes per un llarg pecíol amb espines, especialment a la base, que penetren en el limbe (costapalmades) amb l’hàstula de pocs centímetres. Les fulles surten d’una beina semblant a l’arpillera de color marró. Flors en inflorescències de metre i mig, amb flors de color groc crema. Floreix a la primavera i fructifica a l’estiu. Fruit en raïm, esfèrics, de color blau obscur brillant, semblants a olives negres.

Anvers i revers de l'hàstula
ATENCIONS: És indiferent edàfic però prefereix un sòl ric i profund. De jove no suporta el fred, però d’adulta és prou tolerant amb les baixes temperatures, suportant fins -8oC. Requereix una ubicació a ple sol o mitja ombra. No és gaire exigent amb el reg degut a que té una llarga arrel pivotant que li permet sobreviure fins i tot en temps de sequera
Fruits

CONSELLS. S’empra als jardins com exemplar aïllat, molt apreciada per la curta alçada. El creixement lent permet utilitzar-la com planta d’interior, al pati o a la terrassa, cultivada en contenidor.

Multiplicació per llavors que tarden dos mesos i mig en germinar amb humitat i temperatura càlida.

Plagues i malalties: És sensible a l’esgrogueïment letal o Lethal Yellowing, una malaltia apareguda en 1960 que provoca la coloració groguenca de les fulles i la mort de la palmera en 3-6 mesos.

Al Parc de Benicalap (València)
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  nom genèric, Livistona, és en honor de Patrick Murray, Baró de Livistone, el qual va construir un jardí en la seua finca a l'oest d'Edimburg, Escòcia, en el segle XVII. La seua col·lecció privada va constituir l’origen del Jardí Botànic D’Edimburg. El nom específic chinensis és un epítet geogràfic que fa al·lusió a la seua localització a la Xina.

Les seues fulles s’han fet servir per fer ventalls, barrets, o graneres

Família Arecaceae (Palmae)

1 comentari:

  1. Aquesta palmera en té robat el cor ¡mira que m'agrada!
    Maques les fotos, Manel, i l'informació interesant com sempre, s'agraeix la teva tasca.
    Petonets.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...