dimarts, 19 de gener del 2016

Banià d'Índia


Castellà: Bayán. Higuera de Bengala. Portuguès: Vada Árvore. Francès: Figuier des banians. Banian de l'Inde. Italià: Baniano. Anglès: Indian banyan. Bengal fig. Alemany: Banyan-Feige. Banyanbaum. Bengalische Feige.

NOM CIENTÍFICFicus benghalensis L.
SINÒNIMS: Ficus indica L.


DESCRIPCIÓ: Arbre de grans dimensions, procedent d’Índia, amb nombroses arrels aèries que surten de les rames fins que toquen terra, arrelen i es converteixen en estructures que sostenen l’arbre, com el tronc (arrel fúlcria). Fulles perennes de color verd brillant, coriàcies, senceres, ovades o el·líptiques, de 20-40 cm de llarg, amb venes laterals molt marcades. Fruit en siconi d’1-2 cm de diàmetre, sense peduncle, de color roig quan maduren, que surten a les axil·les de les fulles en parelles, amb una mena bràctees persistents.

ATENCIONS: Aquesta planta és resistent a la sequera. Requereix un sòl lleuger, ric i ben drenat i molta llum però, sobre tot, necessita molt d’espai per desenvolupar-se, doncs és de creixement ràpid i vigorós.

Multiplicació per llavor després d’estar remullades en aigua calenta durant 12 hores, o per estaca apical o internodal, mantenint en calor i humitat altes. Però només una espècie de vespeta és capaç de pol·linitzar-hi i sols habita als tròpics, per la qual cosa no hi ha llavors viables fora dels tròpics.

Plagues i malalties: pot ser atacat per aranya roja i cotxinilla

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Ficus és nom que els antics romans donaven a la figuera. El nom específic benghalensis és un epítet geogràfic que al·ludeix a la regió de Bengala, actualment repartida entre Índia i Bangla Desh.

Molts pobles indis aprofiten l’ombra dels banià per fer vida social, fer reunions, passejar o comprar. De fet el nom comú de banià ve dels venedors dels mercadets que reben el nom de “baniano”. Com que buscaven la protecció d’aquest arbre per establir les seues tendes ambulants a sota, es va identificar als arbres amb els venedors ambulants.

Per superfície de capçada és considerat l’arbre més gros del món. Un exemplar indi, el Thimmamma Marrimanu, fa una superfície de capçada de més de 19.000 metres quadrats, i un banià del Jardí Botànic de Calcuta té més de 230 anys i fa 12.000 metres quadrats de superfície.

Nearc, almirall d’Alexandre el Gran, va descriure un exemplar a les vores del riu Narmada amb una capçada que albergava 7.000 homes. En la novel·la i la pel·lícula “La vida de Pi” apareix una illa imaginària formada enterament per un banià. És l’arbre nacional de la República de l’Índia, on és considerat sagrat i representa la vida eterna.

Ficus benghalensis va ser descrit per Carles Linné i publicat en Species Plantarum 2: 1059–1060. 1753.


Família Moraceae

1 comentari:

  1. No he vist mai un exemplar de Ficus així, es ben curiós!
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...