divendres, 15 de gener del 2016

Cica Kisambo

Encephalartos kisambo del Jardí de Vivers de València
Anglès: Voi cycad.

NOM CIENTÍFIC:
Detall dels folíols amb el marge espinós
Encephalartos kisambo Faden & Beentje

SINÒNIMS:
Encephalartos voiensis A.Moretti, D.W.Stev. & Sclavo

DESCRIPCIÓ: És una espècie dioica, molt semblant a les ciques, tot i que no pertanyen a la mateixa família, provinent de Kenia i Tanzània, on estan en perill d’extinció. Arborescent, amb una tija que pot fer més de dos metres d’alçada, erecta o decumbent, de fins mig metre de diàmetre. Fulles pinnatisectes, amb nombrosos parells de folíols oblong-lanceolats, amb el marge espinós formant un angle de 45 o amb el raquis, que poden ultrapassar els tres metres de llarg, de color verd lluent. Flors masculines en 1-5 cons de color crema de fins 60 cm de llargs i 10-12 cm de diàmetre. Les flors femenines surten en 1-5 cons ovalats un poc més curts i més amples que els masculins, de color groc ataronjat. Fruit ovoide de 3-4 cm de diàmetre cobert d’un tegument rogenc o ataronjat.

ATENCIONS: Es desenvolupa bé en sòl sec o humit. Ubicat a mitja ombra les fulles creixen més verdes. Les gelades fortes poden matar la planta. Cal anar amb cura de no tallar les fulles massa prop de la corona doncs la ferida provocar podriment.

CONSELLS: Amb prou espai és una planta que lluirà per la simetria perfecta al bell mig de la gespa. No és apropiat per jardins petits.

Multiplicació per llavors, germinades in vitro en gelatina
Con partit per vandalisme

Plagues i malalties: no pateix plagues ni malalties destacables.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Encephalartos deriva del grec “ἐγκέϕαλος encéphalos” cervell, i “ἄρτος artos” pa, en referencia a la medul·la de midó que contenen algunes espècies del gènere.  L’epítet específic kisambo deriva del nom amb que la població local coneix aquesta planta.


Aquesta espècie va ser descoberta pel botànic nord-americà Robert Archer en 1970, prop de Voi, Kenia. Però no va ser descrita fins 1989 quan Faden i Beentje hi van assignar el nom de E. kisambo.

L'espècie està inclosa en l'Apèndix I de la Convention on International Trade on Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)


Família Zamiaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...