divendres, 8 de gener del 2016

Leucofillum


Castellà: Cenizo. Portuguès: Folha-de-prata. Francès: Sauge du desert. Sauge du Texas. Anglès: Texas sage. Texas ranger. Silverleaf. Texas barometer Bush.

NOM CIENTÍFIC: Leucophyllum frutescens 
(Berland.) I.M. Johnst.


SINÒNIMS: Terania frutescens Berland.

DESCRIPCIÓ: Arbust perennifoli procedent de Mèxic i el sud-oest dels Estat Units, compacte. Fulles ovals de base cònica, cobertes de toment platejat, de fins 2,5 cm de llarg. Flors axil·lars en forma d’embut, bilabiades, amb el llavi superior dividit amb dos lòbuls arrodonits i el inferior en tres també arrodonits, de color rosa purpuri, rosa clar o blanques, amb pels a la gola. Androceu amb cinc estams i gineceu amb un estil. Floreix a l’estiu, entre juny i novembre. Fruit en càpsula petita.


ATENCIONS: Creix sobre sòl pobre sorrenc o rocós de pedra calcària i suporta molt bé la sal. Requereix temperatures càlides i ambients secs, amb poc de reg, doncs l’excés d’aigua i el sòl mal drenat pot provocar la putrefacció de les arrels. Pel seu origen desèrtic suporta be les altes temperatures diürnes i les baixes temperatures nocturnes però l’excés de calor a la nit pot ser fatal.

CONSELLS: S’empra com arbust central o formant tanques de bardissa. Suporta bé el retall i la floració en tota la superfície és molt decorativa, i quan no te flors el platejat de les fulles contrasta amb el verd de la resta de plantes. 

Multiplicació per llavor o per esqueix de fusta jove a finals de l’estiu amb un substrat humit però ben drenat, i amb molta llum.

Plagues i malalties: l’excés d’humitat pot afavorir l’aparició del fong Phymatotrichum omnivorum que provoca la pudrició de l'arrel.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Leucophyllum deriva del grec "λευκός leukós" blanc, i “φύλλον phýllon” fulla, és a dir, de fulles blanques, pel color blanquinós de les fulles.
L’epítet específic frutescens ve de "frutex" arbust, és adir, amb port o aspecte arbustiu

A Mèxic, el seu lloc d’origen, s’empra en medicina popular per tractar les afeccions de la gola, la tos i els símptomes del constipat comú. A més les fulles i les flors seques, en infusió, fan un te saborós i lleugerament sedant que afavoreix dormir bé.

Rep el nom comú de Texas barometer Bush perquè floreix amb les primeres pluges.


Família Scrophulariaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...