dimarts, 12 de gener del 2016

Palmera Dracena

Dracena del Jardí de Benicalap de València
Castellà: Cordiline. Árbol repollo. Portuguès: Fiteira. Italià: Cordilinea. Anglès: Torquay palm. Cabbage tree. Cabbage-palm Maori: Tī kāuka. Tī rākau.

NOM CIENTÍFIC
Cordyline australis (G.Forst.) Endl.

SINÒNIMS: Dracaena australis G.Forst.

DESCRIPCIÓ: Planta monocotiledònia arborescent, que sembla una palmera, endèmica de Nova Zelanda que pot arribar als vint metres d’alçada, tot i que ací no sol passar dels 3-6 metres, primer amb un tronc solitari però prompte es ramifica i cada rama està coronada per una roseta de fulles. Fulles en forma d’espasa de fins un metre de llarg per 7 cm d’ample, de color verd brillan. Hi ha una varietat, var. atropurpurea, amb les fulles rogenques, i diversos conreessis. Flors en panícules denses de fins un metre, de color blanc cremós i de fins 1 cm de diàmetre, amb sis tèpals. Floreix a la primavera i principis d’estiu. Fruit en baia globosa i blanquinosa quan madura, d’uns 6 mm de diàmetre.

ATENCIONS: És una planta que necessita molta llum i poca competència, i molta aigua mentre és jove (quan són adults emmagatzemen aigua al tronc i arrels i suporten bé la sequera). El terreny ha de ser fèrtil i ben drenat. Les gelades acaben amb els exemplars joves i deixen sense fulles als adults, però suporta fins -8oC si no és un període llarg. No cal podar. És suficient amb llevar les fulles seques per evitar l’entrada de malalties.


CONSELLS: S’empra en jardineria per donar un toc exòtic, doncs semblen palmeres, en zones de clima no càlid, on les palmeres no prosperen. També s’utilitza en rocalles i en contenidor per donar un sabor tropical a patis o terrasses.

Multiplicació per llavors o esqueix apical, en primavera, en substrat de turba i sorra a parts iguals.

Plagues i malalties: No hi ha plagues ni malalties greus, tot i que les plantes de interior poden tindre cotxinilla o àcars.

Des de finals del segle XX aquesta espècie està sent afectada al seu lloc d’origen, per una malaltia provocada per el patogen Phytoplasma australiense, que provoca defoliació i la mort en menys d’un any.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Cordyline  deriva del grec "κορδύλη kordýle" maça, porra, per la forma engruixida del rizoma. L’epítet específic australis ve de "auster" el vent que ve del sud, és a dir, propi de les regions meridionals.


Del tronc i de les arrels s’extrauen unes fibres que es poden trenar per fer cordes. Les fibres de les fulles, més fines, servien per confeccionar roba o calçat. Els maoris també el feien servir com aliment i com medicina contra la disenteria i per cicatritzar ferides i nafres.  

Les primeres plantes de Cordyline australis recollides pels europeus va ser en 1769 per Sir Joseph Banks i Daniel Solander, naturalistes al Endeavour en el primer viatge de James Cook al Oceà Pacífic.

Cordyline australis va ser descrita per (G.Forst.Endl. i publicada en The Gardeners' Chronicle & Agricultural Gazette 792. 1860.


Família Asparagaceae

1 comentari:

  1. Mira que m'agraden a mi les palmeres, aquesta es ben bonica i fa unes flors també molt maques.
    Un petonet.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...