dimarts, 15 de març del 2016

Anemone coronària. Castanyola. Anèmona.


Castellà: Anémona. Anémone de jardín. Èuscara: Anemone landatua. Portuguès: Anémola. Anémone ordinària dos jardins. Francès: Anémone coronaire. Anémone couronnée. Italià: Anemone dei fiorai. Anglès: Poppy Anemone. Spanish marigold. Alemany: Kranzwindröschen. Neerlandès: Grootbloemige-Anemoon. Oosterse-Anemoon. Windbloem Anemoon. Grec: Άγρια παπαρούνα. Ανεμώνη η στεφανωματική.

CIENTÍFIC: Anemone coronaria L.

SINÒNIMS: Anemone cyanea Risso  

DESCRIPCIÓ: Herba nativa de la regió mediterrània que presenta un rizoma tuberós del qual surt una tija de fins 40 cm d’alçada, amb bràctees foliàcies verticil·lades i dividides. Les fulles basals són peciolades, amb el pecíol major que el limbe, i molt dividides en segments estrets. Just baix de la flor hi ha un verticil de bràctees dividides. Les flors són solitàries i grans (de 3-10 cm de diàmetre) amb 5-8 pètals obovats normalment de color roig o blau però també poden ser de color rosa, blanques o, fins i tot, bicolors, i amb doble número de pètals però totes tenen el centre negre coronat pels estams. Estams violacis. Floreix de gener a març. Fruit en poliaqueni ovoide llanós

ATENCIONS: Necessiten un sòl ric, lleuger i ben drenat, doncs l’excés d’humitat podreix les arrels. Durant el període de descans cal mantenir el sòl sec. Cal plantar-les a ple sol o ombra parcial però amb molta llum. Quan apareixen les gemmes florals serà convenient aportar adob.

CONSELLS: La castanyola és conreada formant massissos on brillen els colors de les flors decoratives. També s’empra com a flor tallada. Cal adquirir les varietats d’un sol color i que siga intens i consistent per gaudir del seu potencial decoratiu.

Multiplicació per els tubercles plantats a la tardor, per a que florisquen a partir de febrer, en un sòl ric i lleuger, amb una separació d’uns 10 cm. Abans de plantar els tubercles és convenient posar-los a remulla durant 12 hores. Tot i això pot plantar-se tot l’any per tindre una floració contínua.
També pot reproduir-se per llavor, sembrant en febrer en safates, amb un substrat molt fi i cobrint lleugerament les llavors.  

Plagues i malalties: En exterior solen ser atacades per caragols i també poden patir plagues de pugons i de rosquilla. L’excés d’aigua pot provocar malalties per fongs.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom genèric Anemone deriva del grec “ἄνεμος ánemos” vent, perquè les flors són fàcilment agitades pel vent i les llavors disseminades. L’epítet específic coronaria ve de “corona” garlanda, disposat en cercle, en al·lusió a l’anell d’estams que forma una corona en el cercle central. Altres autor evoquen associacions regis.

L’anemone coronària va ser triada, mitjançant una enquesta, la flor nacional de l’Estat d’Israel, en 2013, on s’anomena "metzuya Kalanit”. Creix de forma silvestre per tota Israel, Palestina i Jordània.

Anemone coronaria va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 1: 539, en el año 1753.


Família Ranunculaceae



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...