dimecres, 30 de març del 2016

Tecoma stans

Flors de Tecoma stans
Castellà: Tecoma amarilla. Trompeta de oro. Portuguès: Ipê-de-jardim. Amarelinho. Francès: Trompette d'or. Anglès: Yellow Trumpetbush. Alemany: Gelber Trompetenstrauch.

Fruits en beina allargada
NOM CIENTÍFIC: Tecoma stans (L.) Juss. ex Kunth

SINÒNIMS: Bignonia stans L.; Bignonia frutescens Mill.  

DESCRIPCIÓ: Arbust o petit arbret de fulla perenne procedent del continent americà, que pot assolir els 8 metres d’alçada. Les fulles són imparipinnades, amb els folíols lanceolats, de marge serrat i acuminat, de color verd viu. Les flors apareixen en raïm terminal de 8-20 flors grans, erectes, de color groc cridaner, amb forma de trompeta que van obrint-se poc a poc. El calze té cinc dents aguts; la corol·la és tubular i acaba acampanada, amb cinc lòbuls arrodonits i desiguals. Floreix en primavera i estiu. Fruit en forma de llargues beines que conté llavors amb ales

ATENCIONS: És tolerant a la sequera i li agraden els climes càlids i les ubicacions assolellades. No suporta gelades per sota de -2oC. El sòl ha de ser adobat amb fem a la primavera i ben drenat.

Fulles imparipinnades
CONSELLS: En jardineria s’empren com exemplar aïllat o en grups, per formar tanques, o tallavents. Per ocupar zones pobres del jardí i en contenidors per a patis o terrasses. Cal eliminar les beines per propiciar una forta floració.

Multiplicació per llavors sembrades a finals d’hivern o principis de primavera que germinen amb facilitat al cap de poc més d’una setmana. Per esqueix també pot multiplicar-se però necessita calor de fons, en estiu.

Plagues i malalties: No pateixen plagues ni malalties greus, si de cas àcars o mosca blanca.

Arbust de fulla perenne

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Tecoma és una contracció de la paraula asteca "Tecomaxochitl" que designa u tipus de recipient emprat en agricultura, per la forma de la flor. El genèric del sinònim Bignonia, és una dedicatòria del botànic Joseph Pitton de Tournefort al seu protector, el bibliotecari de Lluís XV l’Abad Jean-Paul Bignon”Bignonius” (1662-1743). L’epítet específic stans  deriva del llatí "sto" erecte.

Carles Linné va descriure aquesta espècie amb el nom de Bignonia stans en Species Plantarum, Editio Secunda 2: 871. 1763. El nom actualment acceptat de Tecoma stans el va assignar Antoine Laurent de Jussieu en Nova Genera et Species Plantarum (quarto ed.) 3: 144. 1818[1819].

En Mèxic s’empra com planta medicinal amb diverses aplicacions per tractar un ample ventall de malalties però estudis científics han limitat els efectes a una potent acció antidiabètica.

Tecoma stans és la flor oficial de les Illes Verges nord-americanes i l’emblema floral de les Bahames .


Família Bignoniaceae

1 comentari:

  1. M'había semblat una Bignonia i veig que es el seu sinònim. Es un arbust la mar de boni i les teves fotos son ben guapes!
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...