dilluns, 23 de maig del 2016

Sàlvia microfil·la. Sàlvia de flor vermella


Amor de fadrí, Menta, Mentalina, Sàlvia de fulla menuda, Sàlvia de fulla petita. Castellà: Salvia rosa. Diente de acamaya. Hierba de mirto. Mastranzo. Salvia granadina. Francès: Sauge à petites feuilles. Anglès: Baby sage. Neerlandès: Mirt-Salie. Grec: Φωτιά.

NOM CIENTÍFIC: Salvia microphylla Kunth

SINÒNIMS: Salvia grahamii Benth.

DESCRIPCIÓ: Arbust aromàtic de fulla perenne, procedent d’Amèrica del Nord (Mèxic), amb tiges erectes quadrangulars, molt ramificades, piloses, que poden assolir el metre i mig d’alçada, que de vegades prenen una coloració vermellosa. Les fulles són oposades i peciolades, d’uns 5 cm, de limbe ovat-triangular i marge crenat, de color verd, que desprenen un suau olor a menta. Les flors apareixen en raïms laxos, en verticil·lastre de 2-4 flors oposades; calze en forma de tub acampanat, pubescent; corol·la de color roig viu, rosa, o blanquinós, segons la varietat, formada per un tub acabat en dos llavis: el superior estret amb forma de caputxó i l’inferior emarginat, ample i corbat cap avall. Floreix de juny a octubre.

ATENCIONS: Planta de baix manteniment que s’adapta a tot tipus de sòl si està ben drenat, fins i tot si és pobre. Suporta gelades de mitjana intensitat i no és gaire exigent amb el reg, que ha de ser moderat, i resisteix la calor i la sequera. Florirà més a ple sol però vegeta bé e mitja ombra.

CONSELLS: S’empra per confeccionar bordures i massissos, i també es pot conrear en contenidor. És aconsellable fer poda de manteniment per eliminar les branques lletges, les fulles fetes malbé i les flors marcides, i una poda forta abans de la primavera per aconseguir una planta més compacta.

Multiplicació per esqueix apical en primavera o per llavor, a la que hi haurà que sotmetre a estratificació en fred durant una setmana.

Plagues i malalties: Poden ser atacades per la mosca blanca i els pugons, per caragols i llimacs, però el més perillós és l’excés d’aigua que pot afavorir l’aparició de oïdi i rovell.





ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Salvia ve del llatí “salvus, -a, -um”, que significa sencer, intacte, sa, que està bé de salut, per les virtuts medicinals de les plantes d’aquest gènere. L’epítet microphylla deriva del grec “μικρός mikrós” petit, i “φύλλον phýllon” fulla, és a dir, de fulla petita.

Hi ha nombrosos cultivars que varien el color de les flors, com 'Forever Red’ amb flors de color vermell intens, o ‘Hot lips’ amb la flor blanca i l’àpex del llavi inferior de color roig, semblant els llavis pintats. Les flors tenen un nèctar dolç que podem xuclar

En medicina popular s’empra en infusió per combatre les infeccions estomacals i diarrees, bronquitis i mal de cap.

Salvia microphylla va ser descrita per Karl Segismund Kunth i publicada en  Nova Genera et Species Plantarum (quarto ed.) 2: 295. 1817[1818].


Família Labiatae (Lamiaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...