dilluns, 26 de setembre del 2016

Dodonea viscosa

Fruits de Dodonaea viscosa
Castellà: Dodonea (Espanya). Candela, Chirca de Monte (Uruguai i Argentina),  Jarilla (Mèxic), Hayuelo (Colòmbia), Ch’akatea (Bolívia). Francès: Bois de reinette. Bois d'arnette. Dodonée visqueuse. Anglès: Hopbush.

NOM CIENTÍFIC: Dodonaea viscosa (L.) Jacq.

SINÒNIMS: Ptelea viscosa L.  

DESCRIPCIÓ: Arbust dioic i perennifoli, originari de les regions tropicals, subtropicals i temperades d'Àfrica, Amèrica, sud d'Àsia i Australàsia, que pot arribar als tres metres d’alçada, amb moltes tiges erectes. Les fulles són de distribució alterna, sèssils, obovades o espatulades de marge enter o sinuat, que secreten una resina que les fa viscoses. Les flors apareixen en panícules terminals amb 3-4 sèpals i 6-10 estams. Floreix a finals de la primavera Fruit en càpsula amb 2-4 ales amples i membranoses. El cultivar ‘Purpurea’ té les fulles rogenques, i és el més emprat en jardineria.

ATENCIONS: Prefereix un sòl ric, profund i ben drenat perquè és molt sensible a l’excés d’humitat, però vegeta també en sòls pobres. Agraeix la ubicació a ple sol perquè resisteix altes temperatures però també gelades lleugeres.


CONSELLS: En jardineria s’empra com exemplar aïllat o en bardisses lliures, així com per a la protecció contra el vent

Flors masculines
Multiplicació per llavors que germinen molt de pressa en primavera si s’han remullat prèviament. La reproducció mitjançant esqueixos s’empra per aconseguir plantes femenines, pel valor estètic dels fruits.

Plagues i malalties: És una planta resistent a plagues i malalties, tot i que de vegades són atacades pel pugó, cotxinilla i mosca blanca.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere Dodonaea està dedicat al metge i botànic flamenc Rembert Dodoens (Dodonaeus) (1517-1585), autor de Cruydeboeck (1554), el llibre més traduït, després de la Bíblia, de la seua època. L’epítet específic viscosa ve del llatí "viscum" visc, és a dir, viscós, per la resina viscosa que secreten les fulles. El nom del gènere del sinònim Ptelea ve del grec "πτελεαc ptelea" om, perquè tenen el fruit alat com el de l’om.

Carles Linné la va descriure i la va publicar en Species Plantarum 1: 118. 1753. amb el nom Ptelea viscosa (Basiònim). Com Dodonaea viscosa va ser publicada per Nicolaus Jacquin (Jacq.) en Enumeratio Systematica Plantarum, quas in insulis Caribaeis 19. 1760.


Família Sapindaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...