dimecres, 25 de gener del 2017

Esparreguera de jardí



Castellà: Esparraguera africana. Portuguès: Aspargo pluma. Aspargo rabo de gato. Francès: Asperge à fleurs denses. Anglès: Asparagus fern. Plume asparagus. Foxtail fern. Alemany: Zier-Spargel.     

NOM CIENTÍFIC: Asparagus densiflorus (Kunth) Jessop;

SINÒNIMS: Asparagopsis densiflora Kunth  

DESCRIPCIÓ: Petit arbust procedent de Sud-Àfrica, sempre verd, amb tiges erectes, llenyoses, amb espines petites, i molt folioses, tot i que les fulles, estretes, amb forma d’agulla, en realitat són cladodis, és a dir, tiges modificades que prenen la forma de la fulla, mentre que les espines són fulles modificades. Les flors apareixen en raïms, amb sis tèpals blancs, petits i flairosos. Androceu amb sis estams d’anteres grogues. Floreix a l’estiu amb una curta floració de dues setmanes. Fruit en baies d’un vermell cridaner amb una sola llavor.


Hi ha diversos conreessis com, per exemple, ‘Myersii’, guanyador del Royal Horticultural Society's Award of Garden Merit. amb els densos plomalls de fulles de fins mig metre.

ATENCIONS: És prou rústica pel que fa al sòl, resistent a la sequera i fins i tot prou tolerant a les sals però no suporta les gelades. No regar en excés per evitar la putrefacció de les arrels. Cal ubicar-los a ple sol o a ombra parcial. Les plantes es poden podar despès de la floració per rejovenir les plantes.

CONSELLS: En jardineria s’empra com a cobertura vegetal, en contenidors per a  interior o en cistelles penjants. Cal anar en compte amb les baies que són tòxiques per als animals.

Multiplicació per llavor, sembrant a la primavera i l’estiu, amb temperatura al voltant de 25 o C i ambient humit, o per separació dels tubercles

Plagues i malalties: Plantes molt resistents a plagues i malalties.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Asparagus és un mot grec “ἀσπάραγος aspáragos” citat per Teofrast que significa brot nou o jove, turió, que és el que s’aprofita per menjar. Està compost per “α- alpha” un intensificador, i “σπαργάω spargáo” exuberant, turgent. Altres autors pensen que deriva de “σπαράσσω sparásso“ que prové de l’arrel “sper, spina” espina, present en moltes espècies del gènere. L’epítet específic densiflorus deriva de “densus” dens, espès, i “flos, floris” flors, és a dir, amb densa florida.

Sovint s’ha confós Asparagus densiflorus amb Asparagus aethiopicus, doncs hom creia que era la mateixa espècie però ara es consideren espècies separades. Per aquest motiu la informació que es troba sobre elles està barrejada.

Asparagus densiflorus va ser descrit per Peter John Jessop i publicat en Bothalia 9: 65. 1966


Família Asparagaceae

1 comentari:

  1. Preciosa planta y preciosas fotos. Es una planta que no conocía y me encanta. Muchas gracias. Un saludo.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...