diumenge, 20 de maig del 2018

Ranuncle asiàtic

Ranunculus asiaticus

Castellà: Marimoña. Ranúnculo. Francesilla. Francès: Renoncule des fleuristes. Anglès: Persian buttercup. Turbant buttercup. Alemany: Asiatischer Hahnenfuß. Floristen-Ranunkel. Riesenranunkel. Topfranunkel.

NOM CIENTÍFIC: Ranunculus asiaticus L.

SINÒNIMS: Cyprianthe asiatica (L.) Freyn  

DESCRIPCIÓ: Herba nativa de la mediterrània oriental, perenne, amb arrels tuberoses compostes per petits tubercles allargats units per la part superior, i tiges erectes de fins 45 cm d’alçada, piloses, poc ramificades. Les fulles basals solen tindre tres lòbuls i els segments lobulats o dentats, amb llarg pecíol; les fulles caulinars són més profundament dividides. Les flors poden ser simples o dobles, de 3-4 cm de diàmetre, amb molts pètals, de color vermell, rosat, groc o blanc, que semblen roses. Fruit en polinúcula cilíndrica formada per núcules comprimides, amb bec arquejat.

ATENCIONS: Poden suportar gelades lleugeres amb temperatures de fins -10oC. Prefereix ple sol o mitja ombra i un substrat ric, solt i ben drenat.


CONSELLS: Es conrea molt en test per terrasses i balcons, en massissos de flor plantats ben junts, i en parcs i jardins, així com flor tallada, perquè dura molt. Hi ha diversos conreessis com ara Bloomingdale , Picotee , Pot Dwarf i Superbissima

Multiplicació: mitjançant la divisió de les arrels. Cal treure els tubercles després de la floració i mantenir-los en un lloc sec i fresc fins la tardor o principi d’hivern que tornarem a plantar-los, després de tenir-los mig dia a remulla, per a gaudir de les seues flors a la primavera. Si volem sembrar les llavors cal fer-ho a finals d’estiu o principis de la tardor en substrat humit, sense cobri-les. En dues o tres setmanes hi haurà plantetes que haurem de preservar del fred fins que les traslladem al lloc definitiu a la primavera.

Plagues i malalties: És sensible a fongs i pot patir plagues d’àfids.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Ranunculus és un diminutiu de “rana” granota, per l’entorn aquàtic d’algunes espècies del gènere. Plini diu: “anomenem ranuncle l’herba que els grecs anomenen “βάτραχος bátracos”, que és la granota. El nom específic asiaticus és un epítet geogràfic que indica el lloc d’origen, Àsia, tot i que aquesta espècie és originària del Mediterrani oriental.

Els croats de Sant Lluís van descobrir aquesta planta a Terra Santa i la van introduir a França, tot i que va ser sota el regnat del sultà turc  Mohammed IV quan es va estendre el seu cultiu als jardins.

Ranunculus asiaticus va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 552. 1753.

Família Ranunculaceae


2 comentaris:

  1. Preciosa entrada y muy detallada como todas las que sueles publicar amigo Manuel. Es una flor la del ranúnculo que me encanta son preciosas.
    Un abrazo

    ResponElimina
  2. ¡Quines flors més maques, fan goig!
    Un petonet.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...